Kefir


Kefir Kafkasya’da göçebe olarak yaşayan toplulukların büyük ihtimalle bir rastlantı sonucu ürettiği bir tür fermante edilmiş süt içeceğidir. Hazreti Muhammed’in içeceği olarakta adlandırılır. Kefir ismi Türkçe “keyif” kelimesinden gelir.

Kefir granülleri

Kefir’in nasıl ve nerede başladığı tam olarak bilinmiyor. Her kefir granülü de aynı değil. Kefir granülleri oda sıcaklığında ki süte katılarak 4 gün bekletiliyor ve ayran kıvamında ve tadında bir içecek elde ediliyor. Daha önce bahsettiğim starter bakterileride dahil olmak üzere ekmek mayası ve diğer bakterilerin simbiyotik (birinin artığını diğeri kullanıyor) ilişki içerisinde yaşadıkları bir kültürdür.

Kefir granülleri süzülüyor

Probiyotik bir içecek ve sağlık için çok yararlı olduğu iddia ediliyor. Kefir, peynir yapma aşamalarından geçirilerek beyaz peynir gibi bir peynir de elde edilebiliyor. Eğer ingilizceniz varsa bu adresten detaylı olarak okuyabilir ve sipariş verebilirsiniz. Ben kefir içeceğini bu yaşıma kadar duymamıştım. Taki bir dükkanda kefir tozunu bulana kadar. Üzerinde Türk içeceği olduğu yazıyordu ve kendi kendime “neden ben bunu daha önce duymadım” dedim. Tabii ki hemen alıp evde denemeye koyuldum fakat bu toz ticari olarak satılan bir kefir türü.

Yıkanmış kefir granülleri

Aslında yumuşak, sünger gibi ve karnıbahar görüntüsünde bulunması gerekiyor. Enteresan bir içecek, hakkında bilgilendikçe de hayrete düşüyorum. Özellikle yukarıda verdiğim adres konu hakkında çok detaylı bilgiler sunuyor. Kefir 24 saat bekletildiğinde %2 oranında etil alkol oluşturuyor ve 3 gün sonunda bu oran %3’e kadar çıkıyor.

Yıkanmış kefirler bir sonraki üretim için hazır

Öte andan çok klasik gelecek ama bazı kanser türlerine iyi geldiği söyleniyor. Kabızlık, göğüs kanseri, bazı bağırsak kanserleri ve bazı kanser tümörlerine karşı iyi geliyormuş ve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek virütik hastalıkları defetmek için birebirmiş. 3 gün sonunda B grubu vitaminler ve Folic Acid açısından zengin hale geliyor. Özellikle ağır antibiyotik tedavisinden sonra bağırsaklardaki florayı düzeltmek ve yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlamak amaçlı tüketilebilir. Yüksek tansiyona ve kolestrole iyi geliyormuş ki kolestrol zaten başlı başına bir olay; inanan var inanmayan var. Bugün hangi vitamin kutusunun üzerini okusanız bunlardan bir kaçı yazıyor zaten.

Süt ekleniyor ve oda sıcaklığında bekletiliyor

Kefirin bilimsel analizi tam olarak yapılmamış ve barındırdığı tek hücreli yararlı organizmaların tam olarak neler olduğu belli değil. Bu yüzden her kefir de aynı değil. Fakat şu bir gerçek ki Kafkas Türklerinin buzdolabı yoktu ve bir şekilde sütü uzun süre saklayacak bir yönteme ihtiyaçları vardı. Uzun çölleri geçerken ya da göçebe olarak susuz geçen uzun zamanları bir şekilde ölmeden katetmek için bir yöntem gerekiyordu ve Kefir ortaya çıktı. Hemen olmadı tabii ben basite indirgedim. Unutmayın ki hakkında yeterli bilimsel araştırma yok ve olanlarında sonuçları çok sallantılı.

Ağzına steril bir peynir bezi kapatıp lastik ile sabitliyoruz

Sağlık yararları bir yana içmesi hoş bir içecek. Ayrandan daha koyu ve kremsi, ayran+soda karışımı bir tatta ve bir kere sahip olduktan sonra evde süt bulundukça yapılabilecek bir içecek. İçip deneyip etkilerini kendi gözlerinizle, kendi üstünüzde görün. Tabii ki başlarda belli bir plasebo etkisi yapacaktır ama uzun süreli tüketimlerde bu plasebo semptomlarının bazıları kaybolacak ve gerçek olanları yüzeye çıkacaktır.
Kefirden peynir yapılabilir. Bunun denemelerini yaptım ve burada vereceğim. Ayrıca kefir starter olarak ta kullanılabiliyor.

Advertisements

8 thoughts on “Kefir

  1. Selamlar,Kefir için 4 günde oluşur demişsiniz ama bu çok uzun bir zaman. Normal şartlarda 18-24 saatte oluşur kefir.Uzun süre bekletildiğinde kefirin alt tarafında asitli bir su oluşur. Bu su oluşmaya başlamadan önce mayaları süzmek gerekir.

  2. Merhaba Swatch20,Bendeki kefir miktarı ve koyduğum 1 litre süt ile ancak 4 günde benim sevdiğim bir kıvama geliyor. Dediğiniz laktik asit oluşması ise en az 2 hafta alıyor. Ama eğer tembellikten bu suyu oluşturduysam bir pipet ile suyu dışarı alıyorum çok fazla karıştırmadan ve üstte kalan koyu kıvamdaki kefiri kullanabiliyorum.Sonuçta kefir kıvamı göreceli bir kavram. Kim nasıl severse öyle içer.

  3. Kardeş ben bunu 5 sene boyunca yaptım hergün içtim gerçekten bağışıklığı kuvvetlendiriyor çünkü 5 yıl boyunca yanımda millet gripden kırılıp geçerken ben hiç grip olmadım en basit testi bu oldu..

  4. Selamlar Gürkan Bey, çok güzel tarifleriniz var ve böyle bir blog oluşturduğunuz için size teşekkür ederim. Fakat bu kadar mayalanmış süt tarifi arasında atalarımızın yüzyıllar boyu tükettiği kısrak sütünden yapılan "KIMIZ"a hiç değinilmemiş olması beni birazcık üzdü.Bence kımız da araştırılmaya değer bir içecek.Saygılarımla.

  5. Sayın Yeniçeri;Sitenizden çok şey öğreniyoruz, öncelikle teşekkür ederim.Sorum şu;Ben bir arkadaşımdan ceviz büyüklüğünde bir kefir tanesi aldım, 3 lt. süte koydum, daha 3. günündeyken cam şişenin yarısı laktik asit oldu, dediğiniz gibi pipetle çektim, 1,5 lt. cıvık yoğurt kıvamında kefir elde ettim.Yukardaki bilgilere göre laktik asit çok erken ve çok fazla oluştu. Nedeni sizce nedir?Ayrıca sabırsızlıkla kefir ile peynir yapımı tarifinizi bekliyorum ve starter olarak nasıl kullanılacağı bilgisinide :)SaygılarŞeref Şen

  6. Şeref Bey, sıcaklıklar yüksek geldiyse hızlı olmuş olabilir. KEfir kavanozunu nerede tutuyorsunuz? Kefir ile termofilik starter yapımını kitabımda etraflıca anlattım. Starter olarak kullandığım peynirlerde genelde ufak delikler halinde delikler meydana geldi fakat tad olarak en iyi beyaz peynir ve bazı sert peynirlerde verimli oldu. Kefir li beyaz peynirin tadı evde çok beğenildi.

Comments are closed.