Kaşar denemesi


Bugün 5 Eylül 2009 tarihinde yaptığım kaşar denemesini (ilk sert peynirimdir kendileri) açtım. Sertlik açısından oldukça iyi ve kesilirken kaşar hissi verdi.

Tabii ki renk olarak sarı değil, çünkü süpermarket sütü kullanıldı. Süpermarket sütlerinde keroten olmuyor ve renk te burada ki gibi beyaz oluyor.

Yaklaşık 800gr civarındaki bu peynir 8 litre sütten imal edildi. Kalan kısmını tekrar balmumu ile kaplayıp dolaba kaldırdım.

Tad olarak biraz tuzsuz olmuş ki burada marketten aldığımız yenmeyecek şekilde tuzlu olan kaşarlardan daha iyi. Tad olarak neredeyse kaşar tadında. Yapımında bir miktar orjinal kaşarı starter olarak kullanmıştım.

Tost makinesinde denedim ve çok güzel eriyor. İlk sert peynirim olduğu için bir gönül bağımda var tabii. Nasıl yiyeceğim bilmiyorum.

Sonuç olarak bu kadar başarı beklemediğimi itiraf edeyim. Tarife harfiyen uyunca ve malzemeleri tam olarak kullanınca sonuç gerçekten fark ediyor. Şimdi dolabımda 8 adet sert peynir var, eğer hepsi bunun gibiyse benden mutlusu olmaz. Kesinlikle hediye olarak götürecek kaliteye geliyor bu peynirler.

Tarifini pek yakında vereceğim. Önce sizi biraz gaza getireyim dedim…

Advertisements

4 thoughts on “Kaşar denemesi

  1. Gürkan bey,öncelikle ziyaretiniz için teşekkür ederim.Sizi blog listeme ekledim bile…Tarif için teşekkürler bir gün ilk peynir denememi yaptığımda,suyunuda bu şekilde değerlendiririm.Annemde sirke yerine ekşi ayran kullanırdı,öyle de sonuç çok güzel oluyor…Muhabbetle kalın…

  2. Merhaba Cahide Hanım,Ekşi ayranı deneyeceğim. Tabii ben ecnebi tariflerini bulup uyguluyorum. Bizim ananevi metodlarımız bir yerlerde yazılıp çizilmiyor ki öğrenip uygulayalım. Ancak bir büyüğümüzden duyarsak öğreniyoruz. Bilgi için teşekkür ederim.

  3. Gürkan bey hala peynirin tarifini bekliyorum.bu kadar beklediğimiz yetmez mi?:))Bende ilk beyaz peynirimi yaptım.Sonuç harikaydı denemeye devam…

Comments are closed.