Mozzarella Peyniri


İtalyan asıllı bu peynir kaşar ile beyaz peynir arasında, geleneksel olarak manda sütünden yapılan, pizzalarda kullanılan bir peynirdir. Yapım aşamalarında baskı uygulanmaz ve aylarca bekletilmez. Yaptığınız gün yiyebilirsiniz. Güzel özelliklerinden birisi 6 aya kadar dondurulabilmesidir. Zaten evde yapılan türü de pizzada kullanılacaksa veya rendelenecekse dondurulması gerekiyor.
Günümüzde mozzarella peyniri yağsız diyet sütünden yapılıyor fakat istediğiniz tür sütü kullanabilirsiniz. Tabii ki tad ve aroma açısından farklılıklar olacaktır.
Bu tarifin en zor yanı çekip uzatma aşamasıdır. Bu aşamaya kadarda pH değerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Ya elektronik pH ölçme cihazına yada litmus çubuklarına ihtiyacınız olacak.

Resimlerde Litmus pH çubukları ve Elektronik pH metre görülüyor.
Gerekli malzemeyi temin ettiyseniz tarife geçiyoruz. Yeterli zamanınızın olduğuna, mutfağın temiz ve toplu olmasına ve çocukların ayak altında olmadığına da emin olun.
Malzemeler:
  1. 4 litre yağsız diyet sütü.
  2. Termofilik kültür (80ml yoğurt kullanılabilir).
  3. Rennet (kullanma talimatına göre dozajı ayarlayın).
  4. Lipaz (opsiyonel eğer daha keskin bir tat isteniyorsa).
Diğer yardımcı ekipman:
  1. Salamura suyu (buzlukta bekleyen fakat donmamış)
  2. İki tahta kaşık
  3. İkinci termometre
  4. pH ölçme aparatı
  5. İkinci tencere (teleme pişirme)
  6. Yarıya kadar su dolu üçüncü tencere (teleme haşlama)
  7. Elleri sıcaktan koruyacak lastik eldiven (temiz ve sterilize edilmiş)
Yapılışı:
  1. Sütü 32°C yada 33°C dereceye kadar, ikili kazanda ısıtın.
  2. Termofilik kültürü ekleyin.
  3. 45-60 dakika arası sütün olgunlaşması için bekleyin.
  4. Rennet ekleyip 5 dakika boyunca yukarı aşağı hareketlerle karıştırın.
  5. 60 dakika bekleyip sütün kesilip kesilmediğini kontrol edin.
  6. Telemeyi 1cm küplere kesin ama karıştırmayın.
  7. Sıcaklığı 32°C, 33°C arası koruyarak yarım saat dinlendirin.
  8. Sonraki yarım saatte sıcaklığı yavaşça 40°C, 41°C arasına çıkartın. İkili kazanda en kısık ateşte. Yarım saatin sonunda sıcaklık 41°C olmalı. Bunun için de her 3 yada 4 dakikada 1°C derece yükselmesi lazım. Gözünüz termometrede elinizde ocağın düğmesinde olsun. Bu işlemin hızlı veya yavaş olması peynirin nem ve pH oranına etki edecektir. Ne kadar dikkatli yapılırsa o kadar iyi sonuç alınır.
  9. Peynir bezi serilmiş ve kaynar su ile sterilize edilmiş süzgece telemeyi hızlıca aktarın. Soğumasına izin vermeyin
  10. Bu arada dış kazandaki suyun içine bir tencere yerleştirin ve telemeyi bu boş tencereye koyun. Şimdi teleme 40°C, 41°C derece sıcaklıkta 2 yada 3 saat boyunca pişecek. Termometreyi telemeye daldırıp sıcaklığı kontrol edin.
  11. Teleme ısındıkça su salacaktır, bu suyu dışarı alın.
  12. Her 30 saniyede bir telemeyi çevirin ki her tarafı eşit olarak ısınabilsin.
  13. 2 saat sonunda telemeden yada çıkan sudan küçük bir parça alıp pH değerini test edin. Eğer 5.2 yada 5.3 değilse biraz daha bekleyip aynı testi tekrar yapın. pH değeri 5.3’e ulaşmamış teleme lastik gibi uzayıp gelmez.
  14. pH değerini yakaladığınızda telemeyi gene 1cm küplere kesin ve çıkan suyu dışarı alın.
  15. Teleme parçalarını 76°C, 77°C dereceye ısıttığınız suyun (üçüncü tencere) içine topluca atın ve iki tahta kaşık ile oynayarak bir top haline gelmesini sağlayın. Yada kullanım açısından iki ayrı küçük top da yapabilirsiniz.
  16. Telemeler topaklanıp birbirlerine yapıştıkları zaman dışarıya alın ve eldivenleri giyip hamur gibi yoğurarak uzatın ve ikiye katlayarak tekrar uzatın. Bu işlemi 5, 6 kez yapın
  17. Bu arada teleme soğursa 77°C’deki suya daldırıp ısınmasını bekleyin.
  18. En son armut şeklini verip soğuk salamuraya atın ve buzdolabına kaldırıp 1 saat bekletin.
  19. 1 saat sonunda ya vakumlayarak yada plastik bir torbada dondurabilir yada hemen tüketmeye başlayabilirsiniz.
Görüldüğü gibi biraz meşakkatli bir tarif ama sonuçları çok harika. Armut şeklini vermek yerine saç örgüsü şeklinde örebilirsiniz de.
Kolay gelsin

11 thoughts on “Mozzarella Peyniri

  1. Sevgili Gürkan Kardesim,siteni yeni kesfettim ve korkunc bir keyif ve heyecanla inceliyorum. 10 senedir evde yogurt, peynir, sarap, sirke, ekmek,Quark, sabun vs. yapmaktayim. Moz. konusunda bir sorum olacak. Ricki Carrol un kültürlü mozarellasini bir türlü basaramadim. Zira elimde pH metre olmasina ragmen. Lastik gibi yeterince uzamayan yüzeyi parlak degil pütürlü bir ürün cikiyor hep karsima. Bu hafta sonu senin tarifi deneyecegim. Acaba kelleyi erken mi kaynatiyorum, yoksa gec kalip küstürüyor muyum. pH metre yaniltici ve ikircikli sonuclar veriyor. Yardimci olursan cok sevinirim. SevgilerCeyhun Cilasun

  2. Kültürlü mozarella oldukça zor bir tarif. Sanırım sizin probleminiz asiditenin gelişmemesi. Kelleyi biraz daha uzun tutun ve kültürlerin oranını arttırın.Ph metreniz eksik ölçüyor olabilir. Kalibrasyon yaptınız mı? Okuduğu değerden daha da düşük değerleri okuyarak deneyebilirsiniz.

  3. Çok tesekkür ederim, kardesim. Bana iyi önerilerde bulunmussun. pH metremi birkac ayda bir 7pH lik solüsyonla kalibre etmekteyim. Neyse önerilerini takip edecegim. Sana bu meyanda bende eksik olan bir sey daha sormak istiyorum LIPAZ nereden tedarik edilebilir? Acele mozzarella'm nefis olmakla birlikte son Touch Lipaz olmamasindan dolayi eksik. Bir öneride bulunursak beni cok mutlu edersin.Sevgiler (ve iyi pihtilar !)Ceyhun Cilasun

  4. Ceyhun Bey, lipaz ben toz olarak peynir yapım malzemeleri satan yerlerden alıyorum. Yurt dışında olduğum için Türkiye'de bulunur mu bilemiyorum. Tavsiyem ingiltere veya amerikadan almanız. cheesemaking.co.uk yada cheesemaking.com yardımcı olabilir.Bir diğer seçenek de normal sütünüze 1 çay bardağı koyun sütü yada 1 litre keçi sütü eklemeniz. Bu iki süt lipaz açısından yoğun olduğu için aynı etkiyi verecektir.pH metrenizi ise sizin yerinizde olsam her kullanımdan evvel kalibre ederdim. İki kademeli kalibre yapıyor mu? Bir 7 ile birde 4 ile kalibre etme imkanınız varsa bir deneyin.

  5. Tesekkür ederim sevgili Gürkan kardesim. Lipazi Ingiltere den tedarik etmeye calisacagim. Ph metrem iki türlü kalibreyi de destekliyor. Sadece 4 Ph kalibrasyon solüsyonum kalmamisti, onu alacagim demektir.Yardimlarin icin tesekkür ediyorum tekrar.SevgilerCeyhun Cilasun

  6. merhaba bu peynirin daha basit bi yapılısı yok mu mesela asagıda bi alıntı vericem bu peynir de sizinki gibi iş görür mü mesela künefe yapımında?MALZEMEELR1 kg süt1/2 adet limonSüzmek için tülbendHAZIRLANIŞISütü kaynatın ve soğumaya bırakınSoğurken içine yarım limon suyu ilave edin(süt kesilmeye başlayacaktır)Kesilen sütü ince tülbende dökün ve 1 gün süzülmesini bekleyinSüzülen malzemeyi 75 derece suya koyun(suyun kaynamamalı)Peynir kendini bırakıncaya kadar bekletin(yağını bırakmaya başlayıncaya kadar, dağılmamalı)Peyniri tezgâha alın ve elinizle yoğurunHamur halindeki peyniri elinizin içinde sıkın ve küçük elma büyüklüğünde toplar haline getirinTopları soğuk suyun içine koyunPeynir sertleşince sudan alın ve dilediğiniz şekilde doğrayın

  7. Sayin FaRCon, Sizin metodunuz laktik teleme tarzına beziyor. Sizin yöntemle de olacağını zannediyorum ama ben hiç denemedim. Maya (rennet) olmadan bu peynirde kalsiyum değerleri korunamaz gibi geliyor. Siz bu tarifi denediniz mi? Sonuçlar nasıl oldu?

  8. şu kültürlerin ve hammaddelerin türkiyede kolayca bulunamaması yüzünden peynir hobimi başlamadan bitireceğim anlaşıldı. Lipaz ingiltereden alacak olsam bile soguk şekilde nasıl gelecek 😦 En son parfüm yapımınla uğraşmıştım ondanda hammade sıkıntısından dolayı soğumuştum o kadar emek araya gitmişti.

  9. Sayın Adsız, lipaz yerine koyun veya keçi sütü kullanabilirsiniz. Lipaz toz olarak ingiltereden gelir, bir şey olmaz. Kültürler içinde evde kendiniz yapabileceğiniz tarifler hem kitabımda hemde blogda mevcut. Yandaki "Başlıklar" bölümünden mezofilik ve termofilik konularına bakın. Maya zaten Türkiye'de bulunuyor. Az daha gayret gösterin, henüz her şey bitmiş değil :-)))

  10. Çok teşekkür ederim gürkan bey kitabınızı Mutlaka alacağım Keşke Türkiyede bir yayıneviyle anlaşabilsenizde Basımını yapsanız bu kitabı. şu an malzeme temini ile ugraşıyorum. Ebaydan satıcının biriyle yazıştım. ABD den gönderebilecegini söyledi galibaşoklayarak yolluyormuş kültürleri. 6 ay buzdolabında saklanabiliyor dedi. süt konusunda sıkıntı yaşamayacağım türkiyenin bakir kalmış bir bölgesinde yaşıyorum. 1800 metre rakıma sahip , ormanlarla çevrili fabrika olmayan yayla bir bölgedeyim. Çiğ olarak Camız sütü bile temin edebiliyorum keçi sürüleri oldukça fazla zaten. Türkiyeye gelirseniz yolunuz düşerse pozantı taraflarına beklerim 🙂 ziraat mühendisi olarak görev yapıyorum.Bir sorum olacaktı peynir yapımında sabit sıcaklığı sağlamak için örnegin 30-32 C derece.Hacimleri farklı Çift tencere kullanmak yerine şu linkteki gibi elektrikli termostatlı tencere kullanabilirmiyim ? Zahmeti az olmuş olur. Bu modelde termometre yok ama sanayide tornacı akrabama termometrede monte eder sıcaklığı termomstatdan 32 dereceye sabitler hatta zaman röleside monte edersem işler epey kolaylaşır diye düşünüyorum sizin fikriniz nedir :)http://www.endustriyelmutfak.eu/p/278697-Çorba-kettle-de-luxeSaygılarımla Cengiz

  11. Cengiz bey, Çorba ısıtıcısının kaç litre olduğu yazılmamış, genelde 9 litre olurlar ama eğer 20 litre civarı varsa daha iyi olur. Termometre için dediğiniz ayarlamayı yaptırın. Sıcaklığı doğru olarak bilmek çok önemli. Doğru yoldasınız :-))

Comments are closed.