Yeşil (Mavi) Küflü Peynir Kanser Yapar mı?


Gazetelerde haberleri okumuşsunuzdur. Ereğli de satılan yeşil küflü peynirlerin satışı yasaklanıyor ve satana da 200 TL civarı ceza getiriliyor. Ereğli de halkın da en fazla tükettiği peynirlerden bir tanesi.

Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri bu resmi de kaldırabilir :-))
Çok küflü baksanıza… :-)))

İşte bir standart olmazsa, bunu belirleyecek bir dernek, kulüp, devlet birimi olmazsa, denetleyecek müfettişler olmazsa; ne üretim sıhhi olur ne de ortaya çıkacak ürün. Ondan sonra beğenmediğimiz Fransa, rokfor peynirlerini tonlarla satar (2008’de 19bin ton), ihraç eder, İngiltere stilton ve gorgonzola peynirleri ile rekorlar kırar ve bu peynirler dünyada en lüks peynirler arasında yer alırken bizimkisi ise yerlerde sürünür. Peynirimizi bu hale getiren üreticilerin gündelikçi zihniyetini buradan kınıyorum.

Yasaklanması tamamen doğru gerekçeler ile olmuştur umarım zira ne gazetelerde ne de Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sitesinde yapılan araştırmaların bilimsel bulguları ortada yok. Gerekçe olarak bu peynirlerin zamanı geçmiş ürünler ile torbalara basılarak yapıldığı söyleniyor. Muhtemelen merdiven altı üretim de olabilir. Tabii ki hal böyleyken bu peyniri tüketmek doğru olmaz.

Kanser yapar mı yapmaz mı bu tamamen sizin sindirim sisteminize ve ne kadar mavi küflü peynir yediğinize bakar. Bir oturuşta 1 tekerlek yiyorsanız zaten kanserden önce ya damar tıkanıklığından yada kolestrolden yada ülserden gidebilirsiniz.

E o zaman ne yapacağız mavi küflü peynir yemek istiyorsak, tabii ki oturup kendimiz yapacağız 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Yeşil (Mavi) Küflü Peynir Kanser Yapar mı?

  1. Kuflu peynir cidden zor is cunku mesela rokfor ekmek kufunden yapiliyor ama isin puf noktasi, olusan kufun icinden zararli olmayan bakterilerin alinmasi. Cunku kufun icinde insana zararli bakterilerde yetisiyor. O yuzden kuflu peynirde denetim yok onemli. Denetim olmazsa ciddi zararlar olabilir.

  2. Evet haklısın CA, tabii olayın bir standardı olsa ve kültürleri Peyma-Hansen gibi bir firmadan alsalar daha iyi olurdu. Mavi küfü oluşturan P. Roqueforti bakterisinin bir kaç değişik türü satılıyor. Yani çözüm aslında çok da zor değil. Ama bunlar peynir yapımına kendini adamış tipler değilki. Geçim derdine düşmüş üreticiler.

Comments are closed.